Recensie: A Street Cat Named Bob

Recensie: A Street Cat Named Bob

A Street Cat Named Bob is gebaseerd op het hartverwarmende, waargebeurde verhaal van de straatmuzikant James Bowen. Ik las het boek ‘Bob de Straatkat’ en het vervolg ‘De wereld volgens Bob’ een aantal jaar geleden al en was dus bekend met het bijzondere verhaal van Bob en James. Dit was één van de films waar ik echt naar uitgekeken heb. Ik was erg benieuwd hoe ze dit zouden opnemen en of het zou lukken om Bob te laten doen wat hij moest doen. Katten staan tenslotte bekend om hun eigenwijze karakter.

Luke Treadaway, Bob. A Street Cat Named Bob. Kings Cross. Photo by Andreas Lambis.

Plot

Na een moeilijke jeugd, heeft James Bowen een leven als dakloze achter zich gelaten en probeert hij af te kicken van zijn heroïneverslaving. Als hij in de hal van zijn flat een gewonde rode kater vindt, verandert dat zijn leven. Hij kan geen eigenaar ontdekken en besluit het dier te verzorgen tot hij beter is. Wanneer Bob echter weer op eigen pootjes kan staan, blijft hij trouw aan James en wijkt niet meer van zijn zijde. Bob vergezelt hem naar zijn werk als straatmuzikant en verkoper van de daklozenkrant en via Youtube filmpjes worden de twee beroemd. Dankzij Bob lukt het Bowen uiteindelijk af te kicken en zijn leven terug op de rit te krijgen. Van het door James Bowen en Garry Jenkins geschreven autobiografisch boek A Street Cat Named Bob werden sinds het in 2012 uitkwam meer dan een miljoen exemplaren verkocht en het werd vertaald in meer dan 25 talen, waaronder in het Nederlands onder de titel ‘Bob de straatkat’ en met de ondertitel ‘hoe ik het leven van een kat redde en hij dat van mij’. In de verfilming speelt Bob de kat zichzelf.

A Street Cat Named Bob

Het verhaal is mooi. Ik heb het boek jaren geleden gelezen, dus ik wist niet meer alle details, maar ik herkende het terug in de film en ik miste niks. Dat was fijn. Ik vond het verhaal van James en Bob goed over komen in de film. Je ziet dat James problemen heeft en dat hij heel hard zijn best doet om alles op te lossen en clean te blijven. De komst van Bob zorgt ervoor dat hij nog harder zijn best wil doen. Hij is nu tenslotte niet meer alleen.

Het verhaal van Bob zelf wordt ook mooi verfilmd. Bob kan niet praten, maar dat betekent niet dat je niet kunt zien wat Bob allemaal doet. In het begin van de film wordt er ook regelmatig vanuit het oogpunt van Bob gefilmd. Zo leek het net alsof je door de ogen van Bob keek wanneer hij door het huis van James tijgerde, op zoek naar eten, speelgoed of een muis. In de aftiteling is te zien dat Bob door zichzelf gespeeld wordt, maar dat hij hierbij hulp heeft gekregen van zes andere rode katten. Dit is in de film (bijna) niet te zien. De katten zijn dus goed gecast.

A Street Cat Named Bob. Bob. Photo by Andreas Lambis.

Conclusie

Deze film heeft een heel hoog ‘ahhh wat schattig’ gehalte, ondanks het heftige onderwerp. Het is uiteindelijk een eerlijk, maar ook aaibaar, verhaal geworden voor een voormalig drugs-gebruiker en zijn kattenvriend die na een moeilijke tijd een beter leven tegemoet gaan samen. Een must-see voor alle kattenliefhebbers en voor mensen die houden van een film met een mooi (en waargebeurd) verhaal.

A Street Cat Named Bob. Luke Treadaway & Joanne Froggatt. Photo by Andreas Lambis.

Film informatie

Titel: A Street Cat Named Bob
Regie: Roger Spottiswoode
Cast: Luke Treadaway, Ruta Gedmintas, Joanne Froggatt
Speelduur
: 103 minuten
Releasejaar
: 2016
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur op Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Laatste berichten van Roxanne (toon alles)

Toon 2 reacties

2 reacties

  1. Elly Voogd

    What a beaurtifull movie!
    I hope that Bob will live very long and having a good time with James!!
    All the best for you both.

    Best regards,

    Elly Voogd

Geef een reactie