Recensie: The Here After

Recensie: The Here After

The Here After is het speelfilmdebuut van veelbelovend regisseur Magnus von Horn. De psychologische thriller ging in première op de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes en was vervolgens een favoriet bij pers en publiek op vele internationale festivals.

the_here_after_52010056_st_3_s-low

Plot

Nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, gaat John weer bij zijn vader wonen. Hij hoopt een nieuwe start te kunnen maken. De lokale gemeenschap is zijn misdaad echter niet vergeten en heeft hem niet vergeven. Zijn terugkeer brengt bij iedereen het slechtste naar boven. Langzamerhand ontstaat er een lynchsfeer. Als ook zijn enige vriendin hem de rug toe keert, verliest hij hoop en voelt hij dezelfde agressie die hem in de gevangenis deed belanden weer naar boven komen. Omdat John het verleden niet achter zich kan laten, besluit hij de confrontatie aan te gaan.

The Here After

Het verhaal van The Here After begint erg traag. John wordt in de gevangenis opgehaald door zijn vader, ze rijden in stilte naar huis en daar zie je bij thuiskomst hoe het leven met zijn vader en zijn broer weer verder gaat. Er wordt weinig gesproken. De vader probeert wel een gesprek aan te knopen en probeert zijn Johns jongere broertje op te voeden, maar John zelf zwijgt.

Als John weer naar school gaat, wordt het spannender. De leerlingen van zijn oude school willen hem daar niet hebben. Ze zijn bang voor hem. Het wordt de kijker maar heel langzaam duidelijk waarom John eigenlijk in de gevangenis zat en waarom zijn klasgenoten zo bang voor hem zijn. Zijn oude vrienden zijn boos, maar het nieuwe meisje, Malin, raakt wel bevriend met hem. Zij is op school en daar buiten zijn enige steun.

Als John niet van school wil gaan, loopt alles uit de hand. John voelt zich machteloos en wil niet terug vechten, maar wordt iedere dag gepest. Op zijn beurt barst hij snel in woede uit. Alle gevoelens van twee jaar geleden komen weer boven en het lijkt er steeds meer op dat het verkeerd was om weer thuis te gaan wonen. Waar had John anders heen gemoeten? Door zijn gedrag duwt hij de mensen om hem heen echter steeds verder van zich af en gooit hij wederom zijn eigen glazen in…

the_here_after_52010056_st_8_s-low

Conclusie

The Here After is een intens en donker verhaal. Ondanks de trage start komt het uiteindelijk op gang. Dan wordt het spannend en als kijker durf je bijna geen adem meer te halen. Je voelt aan alles dat de situatie snel escaleert en dat er ‘iets’ zal gebeuren. Dat gebeurt ook wel, maar helaas blijf je aan het einde met veel vragen zitten. Hoe het nu verder zal gaan met John en zijn familie, is niet duidelijk geworden. Wel is het duidelijk dat er weinig goeds zal gebeuren in de toekomst. Dit raakte mij als kijker heel erg en het verhaal bleef echt wel even hangen nadat de film afgelopen was.

De film is op een aparte manier in beeld gebracht. Er staat constant duidelijk iets of iemand op de voorgrond en de omgeving is bewust vaag gelaten, daardoor heb je soms het idee dat je de beelden niet scherp kunt stellen. Ik vond het hierdoor, voornamelijk in het begin, lastig om me te concentreren op de film. Anderzijds is het meteen duidelijk waar het verhaal gebeurt en waar je aandacht naar toe zou moeten gaan.

Ik vond The Here After een mooie film. Wanneer er iets vreselijks gebeurt, staat de hele wereld op zijn kop. Deze film laat zien hoe mensen door gaan met hun leven wanneer het ze overkomt. Het is absoluut geen Hollywood verhaal waarbij alles aan het einde weer goed komt en iedereen weer vrienden is, maar een drama film waarin rauwe emoties een grote rol spelen.

the_here_after_52010056_st_4_s-low

Film informatie

Titel: The Here After
Regie: Magnus von Horn
Cast: Ulrik Munther, Mats Blomgren, Loa Ek
Speelduur:
 101 minuten
Releasejaar:
2015
Oordeel: ★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur op Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Laatste berichten van Roxanne (toon alles)

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie