De Zweedse documentaire The Swedish Theory of Love draait vanaf 13 juli in de bioscoop. In deze documentaire worden de voor- en nadelen van een individualistische samenleving belicht aan de hand van enkele voorbeelden. Is de Zweedse samenleving echt zo goed georganiseerd en wegen de nadelen hiervan niet te zwaar? Wij waren hier wel nieuwsgierig naar.
Plot
Voor velen is Zweden de perfect georganiseerde samenleving. Nergens ter wereld zijn burgers zo vrij en onafhankelijk van elkaar. Perfect toch? Maar maakt dat hyperindividualisme en die doorgedreven zelfontplooiing ook gelukkiger? Hebben mensen geen behoefte aan een sociale gemeenschap, aan contact en saamhorigheid? Willen we die totale individuele onafhankelijkheid eigenlijk wel? In 1972 publiceerde de Zweedse overheid het manifest The Family of the Future met een nieuw maatschappelijk ideaal: alleen wanneer mensen fundamenteel onafhankelijk zijn van elkaar, zijn authentieke relaties mogelijk. De Zweedse overheid zette alles in het werk om iedereen gelijke kansen en een onafhankelijk bestaan te bieden. Vrouwen kunnen via de spermabank kiezen voor alleenstaand moederschap, zieken en oudere kunnen een beroep doen op diverse instanties, een vrouw mag niet langer financieel afhankelijk zijn van haar man en kinderen niet van hun ouders. Alleen dan is echte, authentieke liefde mogelijk: wanneer we de ander niet meer nodig hebben. Tot op de dag van vandaag is dit uitgangspunt voor de meeste mensen in de westerse maatschappij een ideaal. Vele decennia na de lancering van het manifest komen er echter steeds meer twijfels op. Want als mensen elkaar niet meer nodig hebben, is er ook geen sociaal contact meer nodig. De gevolgen daarvan blijven niet uit.
Regisseur Erik Gandini (Videocracy) weet als geen ander achter de façade van onze ‘perfecte’ Westerse wereld te kijken. In zijn gebruikelijke uptempo stijl, met knappe beelden, een uitgekiende soundtrack en meeslepende voice-over maakt de regisseur van The Swedish Theory of Love een boeiende reflectie op onze maatschappij.
The Swedish Theory of Love
Ik heb niet eerder documentaires bekeken van regisseur Erik Gandini, maar ben zelf van mening dat het verhaal niet goed overkomt door zijn manier van vertellen. Het wordt nu in vijf kwartier gepropt terwijl ik het gevoel heb dat de kern, de rode draad gewoon niet goed uitkomt. De documentaire gaat in rap tempo door de verschillende onderwerpen heen en stipt de pijnpunten aan, maar ik miste zelf wel een bepaalde diepgang. Sterker nog, ik denk dat de verschillende onderwerpen die aan bod komen groot genoeg zijn om wel een uur of langer over te praten. Mijn eerste reactie was dan ook dat ik er een hele serie aan gewijd zou hebben als ik deze documentaire gemaakt zou hebben.
De onderwerpen die langs komen zijn op zich namelijk wel erg interessant. De traditionele rolverdeling van vroeger en de vanzelfsprekendheid waarmee families onderling contact hadden, is al heel lang aan het veranderen. Hebben vrouwen nog wel een man nodig als ze financieel onafhankelijk zijn en met behulp van de spermabank zwanger kunnen raken? Worden ouderen teveel aan hun lot over gelaten door familie, omdat er andere instanties zijn die ze kunnen helpen? Geven al deze dingen nu juist vrijheid of niet?
Alles kan tegenwoordig geautomatiseerd worden, maar wat zijn hier de nadelen van? Wanneer je weinig contacten hebt met je buren, vrienden of familie, valt het niet op als je er niet meer bent. De rekeningen worden tenslotte automatisch betaald. Dat vond ik wel een eye opener. Anderzijds maakt het zoveel dingen makkelijk en kun je vanuit huist alles regelen, dat heeft ook voordelen.
Enerzijds is het dus een mooi ideaal om te streven naar een onafhankelijkheid waarbij relaties met anderen puur een toevoeging zijn aan je leven en geen verplichting, maar in de werkelijkheid gaat dit niet altijd op. Is de mens wel gemaakt voor zoveel vrijheid en zelfstandigheid? The Swedish Theory of Love gaat over onderwerpen die ook op Nederland van toepassing zijn. In die zin denk ik dat de hele Westerse maatschappij zich over dezelfde vraagstukken zou kunnen buigen. Ik denk persoonlijk dat de samenleving zich vanzelf weer aan zal passen aan een nieuw tijdperk en dat sociaal contact tussen mensen nooit helemaal zal verdwijnen. Het zal hooguit andere vormen aan nemen dan vroeger.
Film informatie
Titel: The Swedish Theory of Love
Regie: Erik Gandini
Speelduur: 76 minuten
Releasejaar: 2017
Oordeel: ★★★✫✫
Laatste berichten van Roxanne (toon alles)
- Recensie: Cry Wolf - oktober 12, 2021
- We are who we are - mei 20, 2021
- Recensie: The Investigation - april 13, 2021