Recensie: We need to talk about Kevin

Recensie: We need to talk about Kevin

Jaren geleden kreeg ik van iemand de tip om ‘We need to talk about Kevin’ een keer te kijken (of lezen.) Vanwege de enorme stapel ongelezen boeken in mijn kast, koos ik in dit geval voor de film. Ik ben namelijk dol op psychologische dramafilms. (Ook op soortgelijke boeken, maar in dit geval liep ik eerder tegen de film aan dan tegen het boek.) Of ik de film zelf ook aan zou raden? Dat lees je in mijn recensie.


Plot

Kevin begaat twee dagen voor zijn zestiende verjaardag een verschrikkelijke daad op zijn middelbare school. In de nasleep worstelt zijn moeder Eva met gevoelens van verdriet en verantwoordelijkheid. De relatie met haar zoon verliep vanaf de eerste jaren al moeizaam, maar nu wordt ze geconfronteerd met het ultieme taboe: heeft ze eigenlijk ooit van haar zoon gehouden? In hoeverre is zij schuldig aan Kevin’s gruwelijke misdaad?

We need to talk about Kevin

In het begin moest ik even wennen aan deze film. Het speelt zich af in het heden en het verleden en deze scènes lopen een beetje door elkaar heen. Langzaam maar zeker vallen er stukjes op zijn plek en dan zie je (vooral aan het uiterlijk van moeder Eva) in welke tijd het zich afspeelt. Er is een tijd vóór Kevin iets heeft gedaan en een tijd daarna, waarin Eva haar leven weer probeert op te pakken.

Een deel van het verhaal vertelt je over de geboorte van Kevin, zijn kindertijd en de aanleiding voor die vreselijke dag. Kevin is van het begin af aan anders dan andere kinderen en zijn ouders zijn telkens op zoek naar antwoorden. Is hij gezond? Heeft hij misschien een vorm van autisme? Waarom wil hij niet zindelijk worden? Waarom praat hij niet? Een zwaar proces. Je ziet de wanhoop in Eva en de moeite die ze heeft om met haar eigen kind om te gaan. Als moeder is dit heel moeilijk om te zien, omdat je ook weet dan moeders van nature van hun kind houden. Wat zou er gebeuren als je kind het je zo moeilijk maakt? Enerzijds zie je dat het Eva moeite kost, maar ze blijft ook haar best doen. Toch trekt Kevin meer naar zijn vader dan naar zijn moeder. Zeker nadat er een jonger zusje in beeld komt.

Toch blijft het telkens de vraag wat Kevin dan gedaan heeft en waarom hij in de gevangenis zit. Het moet wel iets ergs zijn, want de gemeenschap kijkt zijn moeder niet meer aan en ze staat er telkens alleen voor. Hoe ouder Kevin wordt, hoe meer het wel duidelijk wordt dat hij op zichzelf is en zich van niemand echt wat aantrekt. Hij lijkt soms zelfs keihard en gevoelloos. Ondanks dat er een aantal ongelukken gebeuren in huis, waar zijn zusje ook de nodige dingen aan over houdt, gebeurt er weinig. Zijn vader houdt Kevin telkens een hand boven het hoofd en hij zegt Eva dat ze het niet goed ziet. Kevin doet toch zijn best?

De ruzies lopen zo ver op dat zijn ouders uiteindelijk van elkaar willen scheiden en dan slaan de stoppen door. Kevin bereidt in stilte zijn wraak voor op de hele wereld. Ze hadden inderdaad over Kevin moeten praten, maar nu lijkt het daar echt te laat voor. Pas aan het einde van de film wordt echt duidelijk wat hij gedaan heeft en hoe hij zich, nu hij bijna 18 is, erover voelt.

De film zit goed in elkaar. Je moet er even in komen, maar als je eenmaal zover bent, dan wil je echt graag weten wat er allemaal gebeurd is en waarom Kevin dat gedaan heeft.

Ben je benieuwd naar deze film? De dvd en blu-ray van We Need to Talk about Kevin zijn onder andere verkrijgbaar via bol.com.

Film informatie

Titel: We need to talk about Kevin
Regie:  Lynne Ramsay
Cast:  Tilda SwintonJohn C. ReillyEzra Miller
Speelduur
: 112 minuten
Releasejaar
: 2011
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Roxanne

Redacteur op Filmgeek
Roxanne gaat door het leven als mama, blogger en freelance tekstschrijfster. Ze heeft communicatiemanagement gestudeerd op de Hogeschool Utrecht en studeerde af in 2013. Ze houdt onder andere van lezen, schrijven, muziek en katten. Haar favoriete film genres zijn drama, romantiek en comedy.

Laatste berichten van Roxanne (toon alles)

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie