Recensie: American Pastoral

American Pastoral, naar de bekroonde roman van Philip Roth, is het regiedebuut van Ewan McGregor en volgt een gezin waarvan hun ogenschijnlijk idyllische leventje wordt verscheurd door de sociale en politieke onrust van de jaren ’60.

AMERICAN PASTORAL Day 32 Scene 74

 

Plot

Seymour ‘Swede’ Levov (Ewan McGregor), in zijn high-school dagen atleet en nu succesvol zakenman, is getrouwd met voormalige beauty queen Dawn (Jennifer Connelly). Zijn leven komt op zijn kop te staan als hun dochter Merry (Dakota Fanning) wordt beschuldigd van een terroristische aanslag en vervolgens spoorloos verdwijnt.

Swede zet alles op alles om haar te vinden en zijn gezin te herenigen. Volledig van slag door wat hij ontdekt wordt hij gedwongen de chaos van het Amerika in de jaren ’60 onder ogen te zien…

American Pastoral

Ewan McGregor speelt een hoofdrol en nam tevens de regie voor zijn rekening. De film ademt eerst vooral een nostalgische sfeer uit. De jaren 50, veel romantiek. Een jonge man ‘Swede’ Levov, die op High School te Old RimRock bekend staat als een knappe jongen, zeer sportief met de wereld aan zijn voeten. Hij trouwt met een Beauty Queen en als ze samen een pracht van een dochtertje krijgen ‘Merry’ lijkt het geluk compleet.

Maar daar eindigt het sprookje. De Sixties doet zijn entree: de tijd met vernieuwende muziek, seksuele vrijheid maar ook die van de verzengende Vietnam Oorlog, rassenrellen die uitbreken in grote delen van Amerika. Merry groeit op in deze tijd. Lijkt zij eerst nog een opstandige puber, al snel ontaardt het in een persoonlijke fanatieke strijd tegen de Oorlog, de zittende President en tegen haar opvoeding. Op 16-jarige leeftijd lukt het haar om met een bom het plaatselijke postkantoor op te blazen.

De wereld van haar ouders stort dan als een kaartenhuis in elkaar. Haar moeder glijdt af en word tijdelijk opgenomen in een opvang voor geesteszieke mensen. Swede Levov blijft boven alles in zijn dochter geloven en van haar houden. Merry heeft moeten vluchten om uit handen van de FBI te blijven. Het weerhoudt hem niet om aan elke strohalm vast te klampen en te blijven zoeken naar zijn dochter.

Heeft deze film een typisch Hollywood einde? Ik laat het hier open. Het is zeker een film die de moeite waard is om te gaan bekijken.

AMERICAN PASTORAL Day 19 Scene 51

 

Conclusie

Principes, ergens voor staan en er zelfs voor vechten. Hoe ver ga je en laat jij je beïnvloeden dor mensen om je heen? De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Bij sommige karakters in de film bespeur je onder het laagje van schoonheid veel pijn en bitterheid. Niet alleen door wat hen overkomt, maar door gemaakte keuzes in het leven. Die pijn en bitterheid maakt, in mijn ogen, dat mensen doorslaan. Het vechten tegen een oorlog, voor gelijkheid van rechten kan ook op een positieve manier. De Geschiedenis heeft aangetoond dat het ook zonder geweld kan.

De film vind ik een aanrader. Het blijkt een verfilming naar de bekroonde roman van Philip Roth, dat boek zet ik op mij lijstje om te gaan lezen. Het regiedebuut van Ewan McGregor… Top!

AMERICAN PASTORAL Day 13 BTS

Film informatie

Titel: American Pastoral
Regie: Ewan McGregor
Cast: Jennifer Connelly, Ewan McGregor, Dakota Fanning, Rupert Evans
Speelduur
: 108 minuten
Releasejaar
: 2016
Oordeel: ★★★★

The following two tabs change content below.

Hannah

Hannah heeft jaren gewerkt in de financiële dienstverlening. Tegenwoordig is ze liever creatief bezig. Vooral fotograferen is een enorme passie van haar. Altijd al eens voor de camera willen staan (of zitten), dan kun je voor een sessie terecht in haar studio in Almere. Ook ontwerpt ze kattenspeelgoed voor haar sphynxje en twee andere huistijgertjes. Hannah houdt van boeken, muziek, films en mooie televisieseries. Geïnspireerd raakt zij door andere mensen en bijzondere gesprekken. Welke soort films hebben haar voorkeur? Dat kan verschillen, van drama tot thriller, en van romantiek tot comedy. En zelfs af en toe een uitstapje naar horror.

Laatste berichten van Hannah (toon alles)

Laat een reactie achter

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie