Het Nederlands Film Festival (NFF) is de graadmeter en aanjager van de nationale filmcultuur. Het viert de prestaties, bevraagt de feiten, en verbindt de filmcultuur met publiek en samenleving. Vanaf vandaag is het complete publieksprogramma van de 36e editie op filmfestival.nl te vinden, waaronder 92 premières. Op het NFF zijn in totaal zijn 53 speelfilms, 119 documentaires, 122 korte films, 27 televisiedrama’s, 25 videoclips, 50 games en 10 interactieve projecten te zien. Daarnaast bracht directeur Willemien van Aalst vandaag nieuws: zij maakte nominaties bekend, introduceerde het nieuwe Gouden Kalf voor Beste Interactive én onthulde wie geëerd worden met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur dat dit jaar voor de 32e maal wordt uitgereikt.
Gouden Kalf voor Beste Interactive
Steeds meer filmmakers maken gebruik van nieuwe manieren om verhalen te vertellen en onderzoeken de mogelijkheden die nieuwe technologieën en platforms daartoe bieden. Het NFF onderkent het belang van deze groeiende innovatieve sector en signaleert de hoge kwaliteit van de Nederlandse interactieve producties. Producties waarbij filmvernieuwing centraal staat. En om die vernieuwing te onderstrepen en te stimuleren introduceert het NFF het Gouden Kalf voor Beste Interactive. Het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt jaarlijks middels een jurysysteem toegekend aan een interactieve drama- of documentaireproductie.
Voor de competitie zijn uit de inzendingen tien projecten van het afgelopen jaar geselecteerd die zich tijdens het NFF in twee Best of Interactive sessies en het Virtual Reality Seminar presenteren. Voor één keer live op het bioscoopscherm navigeren de makers samen met vakgenoten en publiek door hun productie.
De jury, bestaande uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en (interactive) regisseur Mirka Duijn, heeft de volgende 3 projecten voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive 2016 genomineerd:
- DE ASIELZOEKMACHINE – Regie: Eefje Blankevoort en Els van Driel | Productie: Eefje Blankevoort en Laura Verduijn
- DRAWING ROOM – Regie en productie: Jan Rothuizen en Sara Kolster
- THE MODULAR BODY – Regie: Floris Kaayk | Productie: Marc Thelosen
De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op vrijdag 30 september.
Gouden Kalf voor de Filmcultuur naar Alex en Marc van Warmerdam
Het bestuur van het NFF eert Alex van Warmerdam en Marc van Warmerdam met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2016. Met dit speciale Gouden Kalf lauwert het NFF personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.
“Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur is voor hun voorbeeldige volharding in het bouwen aan een consistent oeuvre, voor het samenspel tussen een onalledaagse ideeënwereld en nuchtere dadendrang, en voor hun waarde als ambassadeurs voor de Nederlandse filmcultuur in de internationale arena. De invloed van de Van Warmerdams op het denken over filmstijlen en filmproductie in Nederland is bevrijdend en inspirerend, ook voor nieuwe generaties filmmakers. Bovendien is dit Gouden Kalf een teken van dankbaarheid voor hun onbaatzuchtige inspanningen ten bate van de hele filmsector.”, aldus het bestuur van het NFF. Klik hier voor meer informatie.
Het beste van eigen bodem
Creatief talent, innovatie en debat. Die combinatie blijkt de perfecte voedingsbodem voor een rijke, diverse filmcultuur. Het NFF plukt daarvan de vruchten en presenteert: het beste van eigen bodem. Samen met een aantal gastcuratoren gaat het NFF binnen de sectie Hollands Diep de diepte in ons rijke filmlandschap in. Met contextprogramma’s als Let’s Talk Comedy (hoe grappig is de Nederlandse comedy?), twaalf Meestervertellers die tongen losmaken en MadBar presents & invites worden relatief onbekende werelden ontsloten. Verhalen die tot de verbeelding spreken en oproepen tot vragen, stevige debatten en zo leiden tot nieuwe ontdekkingen en begrip.
Op uitnodiging van het NFF creëren filmmaker Ivan Barbosa en multimediakunstenaar Dimitri Madimini, samen ‘MadBar’, een programma vanuit hun roots, ervaringen en voorkeuren. Onderdeel hiervan zijn een evenement in een boksring in het NFF Festivalhart, een avond met regisseur en restauranthouder Fow Pyng Hu en een straatschildering op de Neude van kunstenaars Haas&Hahn met vluchtelingen. Klik hier voor meer informatie.
Welke films moeten absoluut gezien of nóg eens gezien worden – alleen al omdat de verhalen er onverminderd toe doen; omdat ze de wereld laten zien vanuit andere culturele, etnische en sociale perspectieven? Die vraag stelde het NFF aan twaalf schrijvers en filmmakers, de Meestervertellers van het komende NFF: Karin Amatmoekrim, Neske Beks, Hadjar Benmiloud, Marion Bloem, Alex Boogers, Gülsah Dogan, Bibi Fadlalla, Hesdy Lonwijk, Beri Shalmashi, Karim Traïdia, Elfie Tromp en Mandela Wee Wee.
Nominaties NFF Debuutcompetitie
De NFF Debuutcompetitie is een van de onderdelen uit Hollandse Nieuwe waarin talent centraal staat. Vandaag maakt het festival namens producent Monique Busman, regisseur Douwe Dijkstra en scenarioschrijver Franky Ribbens – de jury – de genomineerden voor de NFF Debuutcompetitie 2016 bekend:
- David-Jan Bronsgeest – A VARDY (korte film)
- Anna Peeters – DE LENGTE VAN LIEFDE (korte documentaire
- Digna van der Put – PARADE (korte animatie – Nederlandse inzending Oscars)
De winnaar van de aan de competitie gekoppelde Filmprijs van de Stad Utrecht, bestaande uit een beeld en een geldbedrag van 5.000 euro, wordt bekendgemaakt op maandag 26 september.